Interview met Nicolas Bearelle over duurzaam bouwen

“Duurzaamheid hoeft écht niet duurder te zijn dan de klassieke patronen. Innovatie en technologie kunnen de vastgoedsector – en dus ook de consument – helpen om kosten te reduceren”, vertelt Nicolas Bearelle, oprichter van projectontwikkelaar Revive. In aanloop naar Futurebuild Belgium spraken we met één van de absolute duurzame pioniers in de sector. En pionieren deden ze vijftien geleden al toen het woord duurzaamheid zelfs nog amper gekend was. Bearelle schetst hoe de sector écht wel een duurzaam verschil kan maken, zelfs in uitdagende tijden.

Quote Nicolas Bearelle

Geen tick-the-box-oefening

Voor Nicolas Bearelle is duurzaamheid meer dan een buzzword, zo vat hij ons gesprek aan. “Revive doet graag aan ‘impact investing’, waarbij intentie en additionele waarde centraal staan”, aldus Nicolas Bearelle. “Duurzaamheid is geen tick-the-box-oefening. Het moet intentioneel zijn. Daarnaast moet alles wat wij doen verder gaan dan de wetgeving vereist. Denk aan regenwaterrecuperatie. Als dat verplicht is, noemen wij dat geen impact hebben.”

Het zogeheten IRIS-model dat Revive gebruikt, staat voor een geïntegreerde aanpak, gebaseerd op internationale principes en richtlijnen zoals die van het Global Impact Investing Network (GIIN). Daarbij ligt de nadruk onder meer op “embodied carbon”, de CO2-uitstoot van gebouwen gedurende hun volledige levenscyclus, inclusief materialen, transport, en bouw. Een reductie van 30% van de bouwproductie tegen 2030, moet de doelstelling zijn.

“Vandaag zitten we in nieuwbouw ongeveer aan 550 kg CO2 per vierkante meter. Wij willen bij Revive naar 300 kg CO2 per vierkante meter”, benadrukt Bearelle. Hiervoor experimenteert Revive onder meer ook met biobased materialen.

Kosten reduceren en inefficiënties vermijden

Een veelgehoorde kritiek op duurzaam bouwen is de vermeende hogere kostprijs. Bearelle ziet dit anders: “Duurzaamheid hoeft niet duurder te zijn. Innovatie en technologie helpen ons om kosten te reduceren. Door samen te werken met architecten en aannemers in een vroeg stadium, kunnen we echt wel inefficiënties vermijden en de waarde verhogen. Daarom werken we bij Revive ook samen met proptechbedrijven om nieuwe technieken zoals prefab en modulaire bouwmethodes in te zetten, waarmee we de bouwkosten in sommige gevallen met 10% wisten te verlagen.”

De keuze voor duurzaamheid wordt ook ingegeven door de consument. “Geen enkele koper wil vandaag nog een woning met een gasketel. Mensen zijn veel bewuster geworden. We moeten hun verwachtingen serieus nemen,” benadrukt Bearelle. Het vertrouwen in de consument is essentieel voor het slagen van duurzame innovaties.

Toekomstperspectief

Als advies aan de sector pleit Bearelle voor zelfregulering en standaarden die duurzaamheid transparant maken en greenwashing tegengaan. “We moeten een level playing field creëren, zodat projecten die écht impact maken eruit springen,” zegt hij. “Europese standaarden voor levenscyclusanalyses van gebouwen kunnen daarbij helpen, zodat materialen zoals houtbouw eerlijk worden beoordeeld.”