Focus op beter licht voor veiligheid, visueel comfort en welzijn van gebruikers

In het eerste deel wordt ingegaan op elektrisch licht en evolutie van de normalisatie op gebied van binnen en buitenwerplekken.

Vervolgens gaan we in op lichtontwerp voor kunstlicht. Vandaag wordt bij tertiaire gebouwen, de verlichting helaas meestal pas in de finale fase van het bouwproces besproken. De aannemer stelt zich op als voorschrijver waarbij hij zich meestal tevreden stelt met een ruwe lichtberekening om na te gaan of er voldaan wordt aan de wettelijke vereisten (Codex, EBB, ..). Wanneer men in het kader van beter visueel comfort en/of van de impact van licht op het welzijn van gebruikers (Human centric lighting), hogere eisen wenst te stellen is dat meestal niet (meer) mogelijk.  Van een holistisch lichtontwerp op basis van de behoeftes van gebruikers, en waar ook daglicht, materialen, kleuren en meubilair worden in rekening gebracht,  is helemaal geen sprake. Groen Licht Vlaanderen wenst daarom een pleidooi te voeren om zo het belang van goed en tijdig lichtontwerp binnen het bouwproces onder de aandacht te krijgen en wil hierbij ook de rol van en het beroep van lichtontwerper in de kijker te zetten.

We eindigen met daglicht in gebouwen welk een element is dat de spreker nauw aan het hart ligt en nog niet voldoende is opgenomen in het curriculum van ontwerpers en architecten. We grijpen terug naar vuistregels en voorbeelden uit het verleden om de eenvoud van ontwerpen met daglicht te duiden. In deze uiteenzetten delen we graag de do’s en don’t rond daglichtontwerp in gebouwen met u. Door anders te kijken naar gebouwen en ruimtes rondom ons kunnen we achterhalen hoe – en mogelijks waarom – gebouwen uit het verleden of vandaag ontworpen werden om aangename plekken te zijn voor de mensen die er gebruik van maken.

Deel op: